V vrtcu smo imeli zelo posebno izkušnjo – obiskali so nas čebelarji, ki so nam predstavili svet čebel in pomen njihovega dela za naravo. Obisk je bil del aktivnosti ob tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki se vsako leto praznuje novembra, ob dnevu slovenske hrane.

Za začetek so čebelarji otrokom razložili, kako čebele zbirajo nektar in prenašajo cvetni prah med različnimi rastlinami. Pokazali so nam različne vrste čebeljih panjev, v katerih čebele živijo in delajo. Otroci so spoznali, kako čebele proizvajajo med, ki je sladek in zdrav, ter kako so čebele zelo pomembne za opraševanje rastlin.

Čebelarji so otrokom tudi povedali, da brez čebel ne bi bilo mnogih rastlin, ki jih jemo, saj te živali pomagajo pri opraševanju, kar omogoči rast plodov. Poleg tega so nam pokazali, kako izgledajo čebelji pridelki, kot so med, vosek in propolis. Otroci so lahko videli med v stekleničkah in celo poskusili različne vrste medu, kar je bilo zelo zabavno in poučno.

Po obisku čebelarjev Jožeta Feuša, Daniela Stukow in Urške Rižnar smo vsi skupaj ob tradicionalnem slovenskem zajtrku uživali v lokalnih dobrotah: kruhu, maslu, siru, medu in jabolkih. Zajtrk je bil ne samo okusen, ampak tudi izobraževalen, saj smo se zavedli, kako pomembno vlogo imajo čebele pri pridelavi hrane, ki jo uživamo.

To je bil res lep dan, poln novih spoznanj, ki nas je vse povezalo z naravo in lokalnimi pridelki.

(obiski 48 skupaj, 1 obiski danes)