V mesecu novembru sem se udeležila petdnevnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja v Veliki Britaniji. Izobraževanje je potekalo v mestu Leeds, ki se nahaja na severu Velike Britanije in je od Londona oddaljeno 170 milj.

Prijaviteljica projekta je organizacija iz Anglije – Language in Your Hands, katere direktorica je Slovenka Mojca Polak Williams. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Masarykova univerza iz Češke, pa sta partnerici v projektu. Usposabljanja sem se udeležila pod okriljem GFML, ki sta jo zastopala Barbara Špilak, profesorica glasbe, in mag. Saša Pergar, profesor slovenščine in angleščine.

V mestu Leeds smo obiskali dva vrtca. Prvi vrtec, ki smo si ga ogledali, je bil Domi Domingo (privatni vrtec), katerega posebnost je, da uporabljajo le organske produkte in ponujajo tudi alternativne načine prehranjevanja, kot je vegetarijanska in veganska prehrana. Sledijo napisanim sedmim področjem otrokovega razvoja (kurikulum).

Povezava: https://domidomingo.co.uk/

Drugi vrtec je bil Cliffe House Nursery Trinity, ki se nahaja v študentskem naselju. V obeh vrtcih je velik poudarek na izkustvenem učenju, pri delu z otroki uporabljajo veliko naravnih materialov. Posebnost vrtcev v Veliki Britaniji so tudi normativi, ki se občutno razlikujejo od naših. Ena vzgojiteljica je odgovorna za 4 do največ 6 otrok.

Povezava: http://www.cliffehousedaynurseries.co.uk/nurseries/

Tretji in četrti dan mobilnosti smo se udeležili strokovnega usposabljanja in izobraževanja v družbenem centru Heart. Temi in področji izobraževanja sta bili Signing & Phonics. Glavno vodilo prve metode je, da v poučevanje vključimo znakovno govorico gluhih in gluhonemih, ki prinaša izredne rezultate na področju razvoja govora, vključevanja v družbo in komunikacije nasploh.

Druga metoda pa poudarja zgodnje opismenjevanje angleščine s pomočjo prepoznavanja glasov, predvsem v okoljih, kjer se angleščina poučuje kot tuji jezik.

Na izobraževanju sem pridobila veliko konkretnega in uporabnega znanja, ki ga že uporabljamo in vnašamo pri svojem delu s skupini.

Zapisala: Anita Žižek

(obiski 132 skupaj, 1 obiski danes)